måndag 31 januari 2011

Pausstickning

Ibland när jag håller på med något större projekt, som tex en kofta (Eris ), så tycker jag att det är skönt att ha något litet vid sidan om. Vad passar då bättre än ett par sockar?

 
Alla vill vara med på bild idag... Beata står och värmer sig framför kaminen och Viggo spanar efter något gott att äta. Ronja jamar och vill bli kliad.

söndag 30 januari 2011

Hemma igen

Oj, vad han växer fort vår lille August. Det är ju bara en månad sen vi senast såg honom...
Tapetserat har jag gjort hela dan, så stickningen har fått vila. M fick tillfälle att åka skidor på Isaberg och var så lycklig och Beata var barnvakt, medan Agusts mamma och pappa åkte och handlade.

Före,                                                                        halvtid...
... och efter.
Så här glad blev familjen!

lördag 29 januari 2011

Tapetseringsgrejer - check

Om ett par timmar ska vi åka till Sofia och hennes familj. Äntligen får vi träffa August igen! Då blir det koftprovning - hoppas att den passar. August ska få ett eget rum och nu har det blivit dags för tapetsering.
Jag håller som bäst på att fundera över lämplig bilstickning. Mobilen är fylld med ljudbok... bara resten av packningen kvar... först en latte med en stor klick vispgrädde i.

torsdag 27 januari 2011

Vårens färger!



Det blev en tur till Göteborg i dag... handarbets-, tyg-, pärl- och garnbutiker hann vi med idag. Tack för tipset om Canvas... vilken rolig affär! En riktig liten godispåse fick jag ihop.
Det är alltid farligt att gå in i Tygaffären och så även idag... det här är blir mina färger i vår...
Innan jag körde hemåt fick jag köpt mig en anteckningbok, för nu får mina idéer inte plats i huvudet längre!

onsdag 26 januari 2011

Nybörjare

Idag var jag och bästa stickvännen och köpte broderigarn i ull, för att prova på yllebroderi. Det ser lättare ut på bilderna i Karins broderier än vad det är i verkligheten, kan jag säga... garnet var luddigt och nålarna trubbiga... åå, vad jag kände mig som en nybörjare. Rätt skön känsla ändå...

Titta, sa jag till min man, jag har broderat en blomma! Men det ser ut som en brasa, sa han då.

Baksidan var roligare...

Nu undrar jag om någon vet var man kan köpa tunt och oluddigt yllegarn för att brodera med? Gärna i Göteborgsområdet. Blev allt sugen på att fortsätta, med bättre nålar och garn.

tisdag 25 januari 2011

Direkt ur färggrytan

Hmm... jag börjar inse att jag helt snöat in på gult och orange. Nåja, eftersom jag inte har något sockgarn i gult eller orange, så var det helt nödvändigt att färga lite. ;-) Oblekt Admiral (Schoppel Wolle) sockgarn från Nysta (det allra bästa, både att sticka med och att använda, tycker jag ), som jag färgat med gult, rött och svart i olika blandningar.


Jag använder Zenits yllefärger, som är lätt att använda. I mitt hörnskåp finns gul, röd, brilliantröd,blå och svart färg. Det går också att färga med äggfärger eller Kool-Aid, som är en saftfärg.
Rostfri gryta med 3 liter vatten (ca 90 grader ), 2 tsk ättiksyra och i det blandar jag färgpulver, lite i taget, tills färgen känns bra. Blöter garnet, kramar ur vattnet och i grytan med det. Om jag vill ha garnet lite melerat så blandar jag lite vatten och färgpulver i en rostfri kopp och sen häller jag det över garnet i grytan, samtidigt som jag rör om. Hur länge garnet ligger i grytan beror på hur garnet tar upp färg och på om jag lyckats få till rätt nyans. Ibland 10, andra gånger 20-30 minuter ...
Vill du försöka själv och känner dig osäker, så ta något ljust garn ur ditt förråd, som det inte är så noga med och lek med färgerna. Om garnet är nystat, kan man vinda det på en garnvinda och knyta om härvan löst med en tråd på två ställen.

måndag 24 januari 2011

En fin utlottning...

... hos Pyssel och Knåp! Maria vill fira att hon har fått mer än 500 Ravelryhjärtan på sina fina Berceau-vantar.

söndag 23 januari 2011

Flammande orange

Nog är man lite sticknördig, när tankarna snurrar runt stickning mest hela tiden... jag till och med drömmer om garn och stickor...
Hittills uppfyller koftan Eris mina vildaste förväntningar, rolig och lagom svår... ibland måste jag stänga av ljudboken för att inte tappa bort mig i mönsterläsningen.
Det är första gången jag använder Heaven's Hand och jag gillar det garnet väldigt mycket. Färgen heter burnt orange och jag har färgat över den med gult för att få en varmare nyans.

fredag 21 januari 2011

Ny stickning!

Senaste veckan har stickidéerna trängts och bråkat i mitt huvud, så inget vettigt har kommit ut. Men nu ... Hurra! Äntligen! Jag har börjat på en kofta, en Eris. Massa flätor, dragkedja och mönstret är på 40 A4-sidor. Härligt lagom krångligt... Stickprover, garnnystan och papper breder ut sig runt stickhörnet... dammtussarna växer sig stora på golvet och oj, jag glömde visst tvätta håret... va, ska vi äta nu igen...


Trevlig fredag på er!

torsdag 20 januari 2011

Vår godaste müsli

En müsli med lågt kolhydratinnehåll gjorde yngsta dottern Beata häromkvällen. Den är nu storfavorit i familjen.
Hacka en näve sötmandel och lite hasselnötter (lite mer kolhydrater, men får vara med för att det är så gott), två nävar pumpafrön och rosta i en stekpanna på medelvärme. Efter en stund häll i rejält med riven kokos och malen kanel och rosta lite till. Färdigt! En matsked till den turkiska yoghurten eller som krispigt snacks. Mums!

onsdag 19 januari 2011

En annorlunda kokbok...

... låg i brevlådan idag. Lotta Lundgrens - Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag. Ord som kommer för mig när jag bläddrar i kokboken är - kärlek till mat, glädje, galenskap, glamour, färgexplosion... eller kokbok förresten, man kan lika gärna kalla den fotobok... Nä, nu har jag inte tid att blogga mer, måste bläddra vidare. :-)

Bild lånad från tryckeriet Fälth & Hässlers hemsida.

tisdag 18 januari 2011

... och alla trådar är fästade!

En kofta till mitt barnbarn August. Från början hade jag tänkt sticka koftan, Ella Funt, men nu kan jag konstatera att den enda likheten med ursprungsmönstret är att båda koftorna har tre rader med mönsterstickning.
Nåja, ibland krånglar jag till det onödigt mycket... En kofta blev det iallafall och om en vecka så ska vi åka och hälsa på, så då får jag veta om den passar. ;-)
Manos Silkblend (ett underbart garn, tycker jag) och stickor 4 mm.

måndag 17 januari 2011

söndag 16 januari 2011

Viggos nya tröja


- Matte vill att jag ska vara modell... hmm... har inte lust med det, vill hellre nosa i snön.

- Va, vad har hon i fickan! Ååå, jag vill också ha!

- Ser smaskigt ut...

- Nä, nu vill hon att jag ska gör konster också... ja, ja, bara jag får benet, så gör jag vad som helst.

- Äntligen är hon färdig.

Viggos tröja är stickad i Cascade 220 på stickor 4 mm och stickor 3,5 till muddarna. Jag har inte använt något mönster utan stickat efter hans kroppsform, med täta provtagningar. De första 4-5 provningarna var rätt ok tyckte vovven, men sen var han ytterst motsträvig. Han blir nog mer nöjd när det är -10 ute och han slipper frysa. :-)

lördag 15 januari 2011

Dagens färgtema - Gult

Det var så grått och trist i morse, så jag kände att det behövdes lite solgult, för att få dagen på rätt köl. Garnerna som behövde lite förändring var


- Heaven's Hand (köpt på Nystas rea ) i en orange färg, som kändes lite kall. Alla tre härvorna fick en omgång i gult färgbad. Det är inte lätt att fånga skillnaden mellan före och efter på bild, men den finns där. Lite varmare, liksom...
- Semilla i oblekt. Jag och bästa stickvännen var på Tummelisa igår och köpte en massa Semillagarn, så nu är jag också helt biten... underbart att sticka i. Satt igår eftermiddag och kväll och gjorde stickprover för en sjal/tröja/ halsduk... vad det nu blir av det...
Ett av gårdagens stickprov
Just det, färgningen ja! Semilla finns av någon anledning inte i gult, så färgning är enda utvägen om man som jag vill ha det. Mycket gult, yttepyttelite svart och en nypa röd färgpulver i grytan, så var det klart. Det ska bli spännande att se hur det blir uppstickat.
- Crazy Zauberball i färgen Flussbett, som är full av ljusblåa nyanser, som egentligen inte är min smak. En omgång med gult och helt plötsligt... ett underbart garn, som jag knappt kan hålla mig ifrån att sätta stickorna i. Det måste ju torka först! Varför har jag inte gjort det här tidigare?
Nu har jag en solig lördag omgiven av gult, fastän det snöar utanför. :-) Härligt!

fredag 14 januari 2011

Spåren av lchf...


En och en halv veckas konsumtion

tisdag 11 januari 2011

Kärlek

Igår låg det ett litet paket i brevlådan. En rundsticka i ebenholz... Jag säger bara wow! Underbara att sticka med. Den har hamnat i nya koftstickningen, där jag äntligen har kommit förbi flerfärgsstickningen (inte min grej, riktigt).


Edit. Glömde att berätta att stickorna är köpta på Stäkets Hantverk & Design

söndag 9 januari 2011

Tooti's Toe-Up Socks - Chapter 5 Final Finish

Äntligen dags för sista delen i filmserien.
Jag är inte speciellt förtjust i ribbstickade muddar... kanske för att jag inte lyckats få till dom bra. Då gäller det att hitta andra sätt. Här är min favoritvariant - en stickad fåll.



lördag 8 januari 2011

Koftplanering

Som stickande mormor har man ju vissa förväntningar att leva upp till och det lilla gossebarnet växer fort. Första koftan börjar bli trång och det är nu dags för en ny, lite större... Garn ur förrådet (hrmm, nåja... inte det blå kanske, men resten) och mönster inhandlat. Ella Funt heter koftan och den är stickad nerifrån och upp... helt bakvänt, tycker jag, så jag får räkna om lite... det blir nog inte elefanter och knäppkanten måste ändras... arbetsnamnet på på koftan får bli Olle Funt, passar bättre till mormors pojk.
Den lär nog inte bli färdig imorgon... ;-)

fredag 7 januari 2011

Tooti's Toe-Up Socks - Chapter 4 The Leg

Idag får ni näst sista delen i Hur-jag-stickar-sockar-från-tån-och-upp-serien - Kapitel 4 Foten. För att få sockarna att sitta snyggt på foten och inte halka ner under hälen, så gör jag en serie minskningar. Tätare i början, för att glesa ut en bit innan min smalaste del av benet, när jag stickat förbi smalaste stället stickar jag bara runt... runt till önskad längd (om det inte ska bli knästrumpor förstås... då blir det till att öka igen ).
Tänk nu på att den här beskrivningen har kommit till för att passa just min fot och fötter är ju olika. Prova ofta och var inte rädda för att repa upp en bit... ;-)

torsdag 6 januari 2011

October Leaves Fingerless Mitts

Jag fick en beställning på ett par handledsvärmare i mörkturkos, så det fick bli October Leaves Fingerless Mitts. En favorit i repris... dom är roliga att sticka och det är en annorlunda lösning på tummen. Jag ändrade lite på ökningarna för jag ville inte ha så tydliga hål i mönsterstickningen. Trådarna är fästade ;-) och imorgon blir det leverans. Garnet är rester av Araucania Ranco och jag använde stickor 2,5 mm.
Nu har jag massor av olika projekt i huvudet som trängs och inget känns riktig självklart... bra läge att fästa trådar och sticka färdigt min Olivetröja. Hmm... låter lite tråkigt... får se hur det blir med det.


Imorgon planerar jag att få färdigt nästa del av sockstickningfilmerna - Benet. Därefter är det det dags att filma extramaterialet - min bästa avslutning på sockarna.

onsdag 5 januari 2011

Tooti's Toe-Up Socks - Chapter 3 The Heel

Nu kommer kapitlet Hälen, som många är lite rädda för. Jag hoppas att dessa två "långfilmer" kommer att underlätta framtida hälstickning för er. :-)
Jag satt och slökollade runt på Ravelry en dag, när jag hittade ett, för mig, nytt sätt att sticka hälar med korta varv. Under jul och nyår har jag testat och ändrat lite i bloggaren Happy Knits :) beskrivning, för att underlätta för mig själv. Kolla gärna på hennes sida, för mer bilder och två filmer.
Om ni har frågor, så försöker jag svara på dom här i detta blogginlägg. Berätta gärna vad ni tycker och om ni provar på själva, hur det går för er.


Obs! Tyvärr är det lite fel på del: 7. Det är rätt film men fel titel. Den ska vara: Tooti's Toe-Up Tutorial Part 7: Heel short-row increase.

måndag 3 januari 2011

Tooti's Toe-Up Socks - Chapter 2 The Foot

Idag blir det bara en liten film, Foten, som visar hur jag stickar fotdelen av sockan. Mina fötter är ganska smala fram i tårna, så jag brukar sticka en smal tådel och sedan öka eftersom min fot blir bredare. Fötter ser så olika ut, kanske behövs inga ökningar alls. Då är det bara att sticka på tills det är dags för hälen.
Har ni några frågor är det bara att kommentera, så försöker jag svara.
Ni kan vara lugna när det gäller hälen... det finns massor av oredigerad film, som ska fixas till. Snart dyker nästa kapitel upp - Hälen.


Hur många fler maskor har du på undersidan när det är dags för hälen? Hmm, jag vet inte riktigt... jag brukar aldrig räkna hur många maskor det är. En gissning... runt 10. Det viktiga är att sockan passar min fot.
Hur länge ska man sticka innan hälen? Jag brukar sticka så fotdelen når fram dit pilen, på bilden nedan,visar.  Oftast sträcker jag fotdelen när det är dags att mäta. En viktig sak att komma ihåg är att stickat är ganska töjbart och några varv hit eller dit inte är så noga. Vissa garner töjer sig mer, andra mindre och ibland kan en ganska tight stickad socka bli alldeles för stor. En del av spänningen med handarbete... ;-)

söndag 2 januari 2011

Tooti's Toe-Up Socks - Chapter 1 The Toe

Denna dag har ägnats åt att producera första delen i Hur jag stickar sockar från tån och uppåt. Fyra små instruktionsfilmer om hur man stickar tån, blev det. Den lilla text som förekommer i filmerna är på engelska (här är vi internationella) och det är bara att fråga om något är oklart, så ska jag försöka förklara.




Ska jag ta en maska mer mellan varje ökning för varje varv jag gör?
Nej, forsätt med två maskor utanför ökningarna som i fjärde filmen. Vartannat varv tills tådelen passar. Ökningarna i tån kan naturligtvis varieras på lika många sätt som det finns stickerskor/stickare. Det här är min variant.
Går det att använda det här om man vill sticka två sockar samtidigt på stickan?
Ja, det går fint. Det är så jag alltid brukar göra, men för att förenkla så har jag bara en socka på stickan.
Hur många maskor ska jag lägga upp för tån?
Det beror på garntjocklek, stickfasthet osv... enklast är att sticka en provtå för att hitta rätt. 

lördag 1 januari 2011

Nyproduktion

Jag går hårt ut och har ett par sockar färdigstickade på årets första dag. Rolig stickning med Schoppel-Wolles Admiral (brun) och Crazy Zauberball (flussbett), som vanligt stickade med 2,5 mm Knit Pro rundsticka.



Jag har exprimenterat med en ny (för mig), mycket enklare typ av kort-varvs-häl och nu börjar det bli riktigt bra. En målsättning under våren är att få till ett mönster på hur jag gör mina tå-upp-sockar. Om det inte har dykt upp något här fram i mars, så kan jag behöva lite tjat och påtryckningar... ;-)